Et udsnit af forskellige stauder på forsøgsbasis

 

Vi kan li’ naturen og alle dens insekter og synes der er gode muligheder i stauder som bunddække i træbeplantninger.

Stauder
Stauder er flerårige urteagtige planter så som brændenælde, skvalderkål, bynke m.v. men også blomstrende planter som storkenæb, røllike, konval, ridderspore og mange flere. De vilde blomstrende planter danner basis for et utal af kultivarer, som kan bruges til mange forskellige formål, f. eks som bunddække i træ- og buskbeplantninger.

Bodil Hennecke, en af vores gode staudeproducenter har hjulpet os med at stykke en række sortimenter sammen til henholdsvis fuld sol, skygge og saltbelastede miljøer. Sortimenterne er sammensat med afdæmpede farver efter Nordisk smag og naturtro skiftende blomstring hen over sommeren og ikke mindst, de tiltrækkeret mylder af bier, humlebier og en masse andre insekter.

Det skal være nemt at vedligeholde, derfor er sortimentet sammensat således at hele bedet kun skal slåes én gang om året og selvfølgelig holdes rent det første halve år indtil at stauderne dækker jorden.

Etablering og pasning.
Plantes  i små grupper på 2-3 planter sammen så de forskellige slags fletter sig ind mellem  hinanden som et puslespil,- det ser mest naturligt ud. Plantes i helt ren velbearbejdet jord uden flerårigt ukrudt. Udlæg evt 15 cm højbedsjord, det letter lugearbejdet betragteligt. Sæt evt. en kant af stålbånd, træ eller sten.

Giv ca. 30 g blandingsgødning / m2 og vand efter behov. Luges 3-5 gange det første år, derefter fjernes kun enkeltstående ukrudt som har sneget sig ind. Hvert år i marts, når de første grønne spirer kommer op slåes det hele med en græsklipper eller kratrydder og stauderne vil buske sig og dække jorden på kort tid.

Med venlig hilsen Joel Klerk

Hvorfor stauder i en træplanteskole?